tiistai 14. elokuuta 2018

Hää-jälkiviisastelut


Blogissa on ollut nyt hiljaista, mutta olen työstänyt juttuja koko ajan: ei tämä hääblogaaminen häihin loppunutkaan!
Kirjotin tämän merkinnän melkein heti häiden jälkeen, mutta mietin sen julkaisemista näin pitkään. Päädyin kuitenkin siihen, että haluan ehdottomasti nämä näkemykset julkaista, koska haluan olla rehellinen, kuten oikeassa elämässäkin olen, enkä kaunistella asioita. Haluan myös mahdollisesti auttaa tulevia morsiamia ajattelemaan kaikkia mahdollisia seikkoja häiden suhteen.

Eli, tässä ”mitä tekisin toisin” ja Wanhan sekä Wiisaan Rouwan Winkkejä sekä Waroituksia tuleville morsiamille: 


Mitä tekisin toisin


1. Palkkaisin häihin koordinaattorin. Ellei kaasoja ja bestmaneja ole montaa, ja häissä on paljon koordinointia vaativia juttuja, voi kokonaisuus muodostua liian vaativaksi. Meillä meni todella hyvin, varsinkin siihen nähden, että vieraita opastivat ja infosivat vain kaksi kaasoa ja yksi bestman. Tosin bestmanin vaimo myös auttoi juhlissa todella paljon, kiitos vieläkin siitä. <3

2. En ajattelisi koko ajan niin hirveästi sitä, joutuvatko vieraat nyt odottamaan meidän takiamme, vaan ottaisin aikaa sitä tarvitseviin juttuihin kuten yllätyssaapumiseen veneellä, jotta se onnistuisi suunnitellulla tavalla.

3. Sulhasen mielestä photobooth polaroidkuvauksella olisi tullut liian kalliiksi, joten emme toteuttaneet sitä ollenkaan. Näin jälkikäteen harmittaa vähän, ettei minkäänlaista photoboothia ollut, vaikka toisaalta sille ei oikein ainakaan sisätiloissa olisi löytynyt paikkaakaan. Jos aika ja budjetti nyt sallisivat, toteuttaisin yhden suunnitelman mukaisesti photobooth-pisteen hääpaikan ulkopuolelle.

4. Kiristäisin hääpuvun korsetin kunnolla, ja muutenkin ottaisin aikaa puvun laittamiseen kuvauskuntoon, vaikka sitten joutuisinkin olemaan ”poissa” juhlista. Nyt näin ei tehty, ja sen takia korsetti on useimmissa kuvissa huonosti… takaapäin otetuissa kuvissa näkyy vino modesty panel. Hääpäivänä pitäisi olla edustavimmillaan, ja tämä nyt ei ihan ollut sitä…

5. Hankkisin mieluummin liikaa kukkia ja leikkovihreää (tai muita koristeita), kuin liian vähän. Nyt tilasimme liian vähän, ja se aiheutti viime hetken hakureissuja sekä sen, ettei leikkovihreää ihan riittänyt kuten olimme suunnitelleet.

6. Kävisin koemeikissä silloin, kun sen varasinkin, eli vuotta aiemmin. Uuden meikkaajan ja kampaajan etsiminen viimeisillä viikoilla ennen häitä oli todella stressaavaa ja kamalaa, sekä vie liikaa aikaa hääjärjestelyiltä.

7. Ylipäätään rauhoittaisin hääviikkoa, jonne jäi nyt aivan liian paljon tekemistä. En ehtinyt fiilistellä häitä ollenkaan.

8. Laihduttaisin tavoitepainoon hampaita kiristämällä, vaikka kuinka oli ongelmia terveyden kanssa. Ymmärrän siis omasta kokemuksesta hyvin, että tämä kyseinen asia stressaa morsiamia, mutta ymmärrän myös niitä tahoja, joiden mielestä nämä ovat ne viimeiset asiat, joita häiden lähestyessä tulisi miettiä.

9. Tavallaan kaikki edellä mainitut ignoroiva neuvo: parempi oma asenne. Mitkään häät tai juhlat eivät ole stressi-itkujen arvoiset, ja se, että asioita menee pieleen, on normi. (ainakin minulle :D ystäväni kommentoin kerran: ”Miten kellään voi olla noin huono tuuri?” ...ja se todellakin pitää paikkansa.) Vastoinkäymistenkin keskellekin on tärkeää pysyä positiivisena. (tiedän: helpommin sanottu kuin tehty.) 


Winkit & Waroitukset


1. Hääpäivä menee todella nopeasti.
Kaikki naimisiin menneet sanovat hääblogeissaan näin, mutta ei sitä oikeasti ymmärrä ennen kuin on itse päivän kokenut. Juhlapaikkaa ja ympäristöä ei juurikaan ehdi fiilistellä, ja osa vieraistakin lähtee hyvästelemättä, kun itse olet jossain muualla. (vessassa? iltakuvauksessa?) Varaudu siihen, että päivä hujahtaa, ja pyri viettämään siitä mahdollisimman paljon vieraiden kanssa. Mekään emme kaikille ehtineet puhua, mutta kiersimme pöytiä jonkin verran ja kyselimme vieraiden tunnelmia.

2. Valokuvaukseen kannattaa varata enemmän aikaa, kuin aluksi suunnittelee. Emme olleet lainkaan varautuneet siihen, että niin monet sukulaiset halusivat yhteiskuviin meidän kanssamme, vaan olimme varautuneet kuviin vain omien vanhempiemme ja kaasojen sekä bestmanin kanssa. Varaudu siihen, että kaikki kummisi ja serkkusi tahtovat ottaa kuvat juuri teidän kanssanne!

3. Joihinkin yllätyksiin ette ole valmistautuneet. Meillä näitä olivat mm. häätanssin keskeytys(-perinteinen ”ryöstö”) sekä yksi liian humalassa oleva sukulainen, joka pahimmillaan häiriköi muita vieraita ja hieman myös puheita Olimme osanneet varautua humalassa olemiseen, mutta emme muiden vieraiden ahdistelemiseen.
Toisaalta myös positiivisia yllätyksiä voi tulla, kuten meillä: en edelleenkään meinaa uskoa, että sulhanen biletti ja tanssi ihan kunnolla, samoin kuin kaason kumppani, joka ei niin todellakaan normaalisti tee. :D
Odottamattomia ja odotettuja haavereita voi myös sattua: vaikka teillä olisi lastenhoitajat häissä paikalla, yksi lapsi ehtii työntää sormensa terottimeen ja saada haavan, mistä tullaankin vinkkiin:

4. Vessakorit on hyvä olla, vaikka kukaan ei niitä käyttäisi. Meidän häissä koreja käytettiin ainakin naisten puolella, myös allekirjoittanutta myöten, ja haaverin sattuessa oli todella hyvä, että laastareita oli saatavilla. Meidän vessakorien sisältöön kuului ainakin:
-kosteuspyyhkeitä
-pumpulipuikkoja & pumpulia
-ompeluväline-kit
-hakaneuloja
-deodorantti (miesten & naisten)
-hiuslakkaa & hiusgeeliä
-käsirasva
-sukkahousut
-kirkasta kynsilakkaa
-kampa & harja
-tamponeita & siteitä
-rakko- ja haavalaastereita
-nenäliinoja
-nukkaharja


5. Lapsille on hyvä olla varattuna leikkipaikan lisäksi myös lepopaikka. Meidän juhlapäivämme oli pitkä: kirkossa klo 13 myöhään yöhän, ja lapset eivät ehkä normaalisti jaksa tällaista päivää ilman päiväunia. Meillä oli tähän loistavana ratkaisuna isäni juhlapaikan edustalle parkkeerattu asunto-auto, jossa lapset(ja ainakin yksi aikuinenkin) kävivät lepäämässä.  Lepomahdollisuuden ja muiden tekemisten ansiosta lapsivieraamme pysyivät todella tyytyväisinä ja olivat niin ihania! Harmittaa, etten ehtinyt viettää enemmän aikaa heidän kanssaan, vaikka muutamia sanoja vaihdettiinkin. :) Erityisesti pienille tytöille on tärkeää päästä juttelemaan morsiamen kanssa. <3

6. Jotain tulee menemään pieleen, ja mahdollisesti monikin asia.
Ohjelmasta täysin suunnitelmien mukaan meni ainoastaan tietokilpailu, mutta siinäkin tapahtui palkintojen jaossa virhe: joukkueelle piti antaa jäsentensä mukainen määrä geisha-suklaalevyjä, kun nyt heille annettiin jostain syystä 1 tai 2 levyä yhteensä koko porukalle.
Kaikki ohjelmat joka tapauksessa toteutuivat, ja aikataulussa pysyimme melkein minuutilleen tekemäni arvion mukaisesti.
Vieraille aikataulua ei tiedotettu kellon tarkkuudella, eli ohjelmalapussamme ei ollut (juhlasuunnittelijan neuvon mukaisesti) lainkaan kellon aikoja, koska se olisi tuonut lisäpaineita aikataulun toteutumisesta, ja saanut ihmiset ihmettelemään, miksei jokin tietty ohjelmanumero jo tapahdu. Sen sijaan seremoniamestari tiedotti aina, milloin ohjelmassa on ”tauko”, eli mitään ohjelmaa ei varmastikaan tapahdu vaan ehtii huoletta käydä ulkoilemassa ja wc:ssä.
Suosittelen samaa ratkaisua muillekin, ja ylipäätään selkeää tiedottamista ohjelmasta. Meillä pääosan juonnosta hoiti kaasoni/siskoni, joka opiskelee urheilutoimittajaksi. Jos näin ammattitaitoista juontajaa ei omasta takaa löydy, voi hyvinkin harkita seremoniamestarin palkkaamista.


7. Kommunikoi selkeästi palveluntarjoajille koko hääsuunnittelun ajan.  Itse luulin tässä onnistuneeni, mutta sekä kukkiin että kakkuun tuli pinkkejä kukkia, joita en olisi niihin missään nimessä halunnut. Olin sanonut, etten halua vaaleanpunaista, mutta se ei nyt ihan riittänyt. Kannattaa olla siis todella tarkka kaikissa osa-alueissa, ja varmistella asioita vielä enemmän kuin paljon.

Lopussa pusu palkitsee. Kuva Emmi Virtanen



6 kommenttia:

  1. Tämä oli minusta tosi hyvä postaus! Juuri tälläisiä vinkkejä on mielenkiintoinen kuulla, kun itse vasta odottaa the daytä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Itsekin olisin kyllä halunnut lukea vielä enemmän juuri tällaisia postauksia, joten nyt kirjoitin sitten itse :D

      Poista
  2. Samaa mieltä Kristan kanssa! Tällaiset postaukset on oikeasti tosi arvokkaita meille suunnitteluvaiheessa oleville!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ihana kuulla että tästä voi olla apua, se oli tätä merkintää tehdessä yksi tärkeimmistä(ellei tärkein) juttu minulle.

      Poista
  3. Tosi hyödyllinen postaus tosiaan :) itsekin aion ehdottomasti laittaa vinkit jakoon oman hääpäivän jälkeen tulevia morsiamia ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että koit hyödyllisenä! Minusta tällaisia vinkki/varoitus-postauksia ei voi liikaa olla, hyvä että itsekin aiot kirjoittaa vastaavan. :)

      Poista

Hyvästit hääblogille

En ole vielä kirjoittanut varsinaista hääblogin ”päätöskirjoitusta” joten tässä tulee sellainen. Tämän merkinnän jälkeen blogi hiljennee ja ...