Disney Sean:n jälkäisenä päivänä kävimme Tokyo Dome Cityssä, jossa vierailimme Jump-animekaupassa ja Spo-dorissa, jossa kokeilimme pesäpallo-harjoittelua.
Aktiviteettien ja lounaan jälkeen suuntasimme jälleen kerran Akihabaraan shoppailemaan sekä käymään kissa ja siilikahviloissa.
Kissakahvila oli tosi tylsä ja asiakaspalvelultaan japanilaisittain jopa töykeähkö, ja kissat lähinnä menivät pois, jos niiden lähelle meni. Muiden asiakkaiden kanssa kissat kyllä leikkivätkin, joten ehkä en vain ole kissa ihminen. Siilikahvila sen sijaan oli ihana! Siilit ovat niin suloisia, että minulla on ollut nyt jo pidemmän aikaa kuume hankkia oma afrikan kääpiösiili.
Illalla menimme Kagaya ravintolaan, josta hotellin henkilökunta oli etukäteen varannut meille pöydän. Varaus tulee siis tehdä hyvissä ajoin etukäteen, koska paikka on todella suosittu. Kuten niin monet muutkin länsimaalaiset turistit, olimme nähneet tämän Youtube pätkän ravintolasta, ja päättäneet sen perusteella, että pakkohan siellä on käydä. Ja olihan se kokemus! Ei kuitenkaan aivan niin äärimmäinen kuin videolle taltioitunut, vaikka samoja performansseja nähtiinkin. Ravintolan pitäjä jutteli meidän kanssamme illan lopuksi, ja kävi selväksi, että hän on oikeasti ihan tavallinen, loistavan liikeidean keksinyt täysjärkinen perheenisä, vaikka sitä voikin olla vaikeaa uskoa. :D
Mark Kagaya |
Viihdearvossa katsottuna Kagaya on ehdottomasti käymisen arvoinen, mutta ruoka oli rehellisesti sanottuna kehnoa, ainakin kala...liharuoka saattaa olla parempaa. Elämyksestä kiinnostuneille suosittelisin paikassa käymistä, mutta mahdollisimman halvan menun valitsemista listalta. (me valitsimme kalleimman, jossa mm. ei ollut mitään rajaa juomien määrällä. Menusta ei käy ilmi, mitä ruokaa tarjoillaan. Kokemukseen kuuluu myös teema-maan valitseminen: me valitsimme Ranskan.)
Kagayan jälkeen lähdimme kolmen vielä British Pubiin, jossa seurattiin Japani-Kolumbia jalkapallo-ottelua.
J on pelannut jalkapalloa monta vuotta, mutta minua urheilu ei niin hirvittävästi yleensä kiinnosta. Tänä iltana kiinnosti, koska tunnelma pubissa oli niin katossa! Mitään vastaavaa Suomesta tuskin löytyy. Pubi oli jokaista senttimilliä myöten täynnä väkeä, ja kaikki eläytyivät peliin. Näin ollen myös Japanin häviö tuntui murskaavan ikävältä, myös meistä ei-japanilaisista. (emmekä olleet ainoat länsimaalaiset kannattajat.)
Seuraavan päivän aamuna vierailimme Meiji-temppelillä.
Todella kauniit puut ja metsä reunustivat kävelytietä temppelille.
Temppelille lahjoitetut sake-tynnyrit |
Temppelin edustalla olevat, köydellä yhteen liitetyt pyhät puut symboloivat onnellista avioliittoa. |
Temppelin jälkeen kävelimme Harajukun, "Japanin katumuodin mekan" alueelle.
Harajuku oli yllättäen todella paljon pienempi ja hiljaisempi kuin olin odottanut. Pieniä ja mielenkiintoisia liikkeitä kyllä riittää niille, joita vaateshoppailu kiinnostaa, mutta meitä ei kiinnostanut. :D Sen sijaan innoistuimme käymään taas kerran yhdessä eläinkahvilassa; Harry's Zoo:ssa, jossa oli saukkoja(!), chincilloja, kaneja ja siilejä.
Ruokinnan lopuksi saukko nappasi minulta kipon ja piti sitä itsellään :D |
Varsinaisen Harajuku-alueen ulkopuolelta löytyi laadukkaampia käsityötuotteita ja matkamuistoja myyvä liike Oriental Bazaar, jota suosittelen. Täältä mukaan tarttuivat tuliaiksiksi t-paita ja sakesetti.
Toiseksi viimeisenä reissupäivänä suuntasimme jälleen viihteen mekkaan; Shinjukuun, jossa nähtävää riittäisi varmaan useammaksi viikoksi. Minulle tärkeää oli päästä käymään jossakin Tokion Liisa Ihmemaassa-teemaravintoloista, joista Alice in Magical Land valikoitui hyvien arvostelujen ja sijainnin ansiosta. Ilman varausta odotimme pöytää tunnin ajan.
Ravintolan sisustus oli ihana, mutta tunnelmallisempiakin Alice-ravintoloita varmaan Tokiosta löytyy. Myös ruoka-annokset olivat J:n mielestä liian pieniä. Ensi kerralla toisen paikan testaus. :)
Ravintolan jälkeen aika lensi nopeasti shoppailemalla muun muassa Tokyo Times Squarella. Siellä vierailin taas yhdessä Tokyo Hands-kaupassa, joka oli kauppakeskuksen sisällä oleva monikerroksinen liike. Askartelijalle todella "vaarallinen" paikka, jossa pää menee pyörälle tavarapaljoudesta.
Myöhään illalla söimme havajilaisessa Hale Kai’s ravintolassa hotellimme lähettyvillä. Ruoka oli aivan loistavaa, vahva suositus tälle paikalle. <3
Katkarapua & riisiä Hale Kai'ssa |
Viimeisenä päivänä ennen lähtöä suuntasimme Shibuyaan, jossa tapasimme A:n ja menimme syömään ”liukuhihnasushi” ravintola Genki-sushiin. Tilaukset tehtiin kätevästi omilta paikoilta, tietokoneelta. Tietenkään sushin laatu ei nyt ollut kovin huippua, mutta silti suurin osa maistamistani susheista oli parempia tai vähintäänkin yhtä hyviä kuin Suomen sushibuffeteissa. Genkien susheissa on se etu buffetteihin verrattuna, että sushit tehdään vasta tilattaessa, eivätkä ne näin ollen seiso tuntitolkulla lämpimässä. Oikeasti sushit pitäisikin syödä välittömästi valmistamisen jälkeen, ettei maku muutu epäedulliseen suuntaan.
Ruokailun jälkeen jatkoimme shoppailua. Kävimme mm. Disney-kaupassa, Loft- sekä Don Quijote-liikkeissä. Viimeeksi mainitussa myydään kirjaimellisesti kaikkea edullista tavaraa juomista ja karkeista vaatteisiin ja elektroniikkaan.
Loftissa oli aivan ihania juttuja! Kannattaakin mielestäni unohtaa matkamuisto-rihkamaa myyvät katukaupat ja käydä hankkimassa tuliaiset sen sijaan vähän laadukkaampia tuotteita myyvistä kaupoista kuten Loft ja Oriental Bazaar. Edullisia mutta silti matkamuistokrääsää persoonallisempia tuotteita myyvät myös monet japanilaiset dollarstoret, kuten Daiso Shibuyassa.
Loft |
Kahvilan mielenkiintoisia kakkuja, mukana vihainen Trump :D |
Viimeisenä päivänä Japanin maaperällä lähdimme lentokentälle aikaisin aamulla, ja kentällä teimme vielä lisää ostoksia: ostin muun muassa valtavan Hello Kitty-kassin tavaroille, jota olimme joutuneet kantamaan lentokentällä jätesäkissä. :D Näin siksi, että matkalaukkujemme painorajat ylittyivät reippaasti, ja edellisenä iltana seurasi järkyttävä säätö saada laukkujen sisältöä kevennettyä... jouduimme heittämään jonkun verran "ei välttämättömiä tavaroita" roskiin. Sama juttu kävi Kiinan matkallamme, eli emme olleet oppineet mitään. :D Seuraavalle pitkälle reissulle tavoitteena olisi ottaa kokonaan tyhjä tai ainakin mahdollisimman vähän tavaraa sisältävä matkalaukku.
Tästä tullaankin Japaninmatkavinkkeihin:
1. Pakkaa väljästi, koska todennäköisesti tulet ostamaan tavaraa. Paljon.En usko, että Japanissa on mahdollista kokonaan välttää ostoshurjastelua, kun saatavilla on niin paljon tuotteita kosmetiikasta askartelutavaroihin, sistusesineisiin, vaatteisiin ja koruihin. Me ostimme lähinnä pikkutavaraa(varsinkin postikortteja) ja elintarvikkeita(matchaa ja matcha-herkkuja sekä sakea). Jos pääomaa kuitenkin riittää isompiin hankintoihin kuten kimonoihin, yukataan tai arvoesineisiin, kannattaa varata matkalaukkuihin entistä enemmän tilaa.
Muutamat ostokset... |
2. Opettele japania ainakin perussanaston verran.
Kohteliaisuudet ovat hyvä alku. Me sanoimme kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa kiitoksen muodossa: arigatou gozaimasu, mitä paikalliset eivät kuulemma tee. Tätä "extra kohteliasta" kiitosta kuitenkin selvästi arvostettiin, joten minusta turisti voi sitä aivan hyvin käyttää.
3. Osta Japan Railwaypass jos liikut junalla, ja varsinkin jos matkustat kertaakaan Tokion ulkopuolelle.
Se on todellakin rahansa arvoinen. Esimerkiksi erilliset liput pelkästään Kiotoon ja takaisin olisivat tulleet kalliimaksi, kuin JR pass.
4. Varaa käteistä mukaan(kaikkialla ei käy kortti), ja varaudu siihen, ettet saa kaikkia pikkukolikoita käytettyä, mutta yritä. Suomessa rahanvaihto perii kolikoiden käsittelemisestä palkkion, ja heillä on myös raja, jota enempää kolikoita eivät edes ota vastaan.
5. Lue Japanin tapakulttuurista ennen matkaa. Japanin kulttuurin fanittajina ja pitkään matkasta haaveilleina minä ja J olimme tutustuneet tapakulttuurin jonkin verran jo etukäteen, mutta kertauksessa taisi silti tulla uusiakin asioita esille.
6. Tokiossa ei juurikaan ole roskiksia, mutta ei myöskään roskia. Roskaaminen on todella tökeröä kaupungin siisteydestä ylpeiden Tokiolaisten mielestä. On ehkä kannattavaa pitää mukanaan jonkinlaista muovipussia roskille, tai sitten vain noudattaa japanilaista tapaa eli syö ruuat siellä, missä ne ostetaan, jottei vahingossakaan joudu kantamaan roskia mukana.
7. Hanki kannettava nettiyhteys. En ymmärrä, miten Tokiossa voi edes pärjätä ilman. Suosittelen myös google mapsin navigointi-ohjelmaa.
Hyviä vinkkejä löytyy netistä pilvin pimein, mutta tässä olivat minusta muutamat tärkeimmät. Toivottavasti joku lukijakin innostuu nyt lähtemään Japaniin, joka on turistille todella mukava paikka olla: kulttuuri on upeaa, asiat toimivat, asiakaspalvelu on laadukasta ja ihmiset huomaavaisia. Japanilainen estetiikka on vertaansa vailla, ja ainakin Tokiossa riittää viihdettä moneen makuun.
Kiitos ihanista vinkeistä! Olimme ihan tosissamme suunnittelemassa Tokion-matkaa, ja ehdin jo lainata kirjastosta kasan matkaoppaitakin. Mutta kun sitten alkuviikosta luimme tuoreesta ilmastoraportista, menivät aikeet ainakin toistaiseksi jäihin... Huoh. Ehkäpä kuitenkin vielä joskus pääsemme Japaniin, niin voin sitten uudestaan tutustua näihin kirjoittamiisi teksteihin. :)
VastaaPoistaOle hyvä! :) Harmi että päätitte laittaa Japanin matkahaaveet jäihin, mutta toivottavasti kuitenkin jossain vaiheessa pääsette reissuun lähtemään. Itse en tunne huonoa omaa tuntoa lentämisestä, kun pistän oman korteni kekoon ilmaston puolesta olemalla lähes kasvissyöjä: kalaa syön harvoin, ja kanaa vielä harvemmin, lähinnä jos olen laihdutuskuurilla. Lihantuotanto kuormittaa ympäristöä ja tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin kaikki liikenne yhteen laskettuna,(siis myöskin lentoliikenne) joten se on hyvä tapa vähentää taakkaa ilmastolle.
PoistaMinulle selvisi vasta vähän aikaa sitten, että mitä enemmän painoa matkatavaroissa, sitä ekologisempi lento! :( Tässäkin toinen hyvä syy pakata matkalla vähemmän tavaraa.
Mä olen myös vähentänyt radikaalisti lihansyöntiä. En kyllä ennenkään ole mikään suurkuluttaja ollut, mutta viimeisen vuoden olen syönyt tietoisesti niin vähän lihaa kuin mahdollista. Ongelmana tosin tuntuu olevan, ettei vatsaparkani oikein tykkää linsseistä, pavuista ja soijasta... Sen takia en pysty käyttämään niitä koko jatkuvasti, vaikka haluaisin. Jos sulla on jokin ratkaisu tai ehdotus tähän, kuulisin siitä mielelläni!
PoistaJa taitaahan se olla niin, että yksittäisen ihmisen tekemät lomamatkat (ainakaan kohtuullisissa määrin) eivät vaakakupissa välttämättä niin kauheasti paina, vaan enemmän ongelmia tuottavat muuntyyppiset lentelyt. Ja moni muu seikka. En vaan voi estää huonoa omatuntoa kolkuttelemasta, kun ympäristöasiat ovat niin lähellä syndäntäni. Matkailu on kuitenkin yhtä lähellä, ja Japanissa haluaisin ehdottomasti käydä. Vetylentokoneita odotellessa. :D
Voi hitsi...linssit, pavut ja soija ovat kyllä tosi keskeisiä protskunlähteitä vegelle, menee aika yksipuoliseksi jos niitä ei voi syödä. Oletko kokeillut seitania? Myös parsakaalissa on paljon proteniinia, enemmän kuin lihassa, mutta sekään ei varmaan sovi herkemmälle vatsalle. Mifu- ja muita maitoprotskuja voisi kokeilla. Kananmuna eri muodoissa on myös hyvä, vaikkei kasvis olekaan.
PoistaYmmärrän hyvin tuon että lentämisestä silti tulee huono omatunto... olisi hyvä jos muutkin miettisivät näitä asioita yhtä paljon. Tilanne on aika masentava. Mutta ei auta kun yrittää tehdä oma osuutensa.
En itse asiassa ole tuota seitania testannut! Voisinpa kokeilla. Viime viikonloppuna ostin testiin Guornia. Syön kyllä linsejä ja papujakin aika paljon, mutta tarvitsen niistä aina välipäiviä tai maha paisuu kuin pullatakina... :D Ei kivaa.
PoistaOn tosi epämukavaa jos maha turpoaa. :( Mulla ei linssien, soijan tai vastaavien kanssa tule kyseistä ongelmaa, mutta kaikki gluteenia sisältävä kyllä aiheuttaa sitä.
Poista