lauantai 12. toukokuuta 2018

Hääperinteistä

Sande ja Krista ovat blogeissaan kirjoittaneet hääperinteistä, ja minullakin on työn alla kytenyt juttu hääperinteistä, jonka nyt vihdoinkin tässä julkaisen. Kaiken kaikkiaan hääperinteitä pohtiessani olen huomannut olevani aika perinteinen morsian, vaikka suomalaisissa hääperinteissä on monia sellaisiakin, joista en yhtään innostu. Koska historia ja perinteen taustat ovat minusta todella mielenkiintoisia, olen tähän tekstiin lainannut hiukan niistäkin. 

Kuva: Fineartamerica.com
Morsiamen luovutus
En välitä perinteen taustasta, eli siitä, että morsian on muinoin ollut isänsä omaisuutta, joka sitten "jalomielisesti" luovutetaan aviomiehelle. Toisaalta isälleni on tärkeää saattaa minut alttarille, joten meille perinne tulee. Ymmärrän kuitenkin paremmin kuin hyvin, miksi monetkaan nykyisin eivät tätä perinnettä tahdo noudattaa.

Riisi
Riisien heittämisen on uskottu auttavan vihkiparin hedelmällisyyttä, mutta sillä on toivotettu myös runsasta satoa ja muunlaista vaurautta. Ennen heitettiin riisin sijasta jauhoja. Riisin ohella eri kulttuureissa heitetään viljaa, leivänmuruja, pähkinöitä, kukan terälehtiä, taateleita, viikunoita, pikkurahoja yms.
Varmaankaan suurin osa ei tänä päivänä halua riisiä heitettävän(tai sen heittäminen on melkein kaikkialla kielletty), kun taas minulle olisi ollut ehdottoman tärkeää, että meillä heitetään juuri niitä, riisin hedelmällisyysmerkityksen takia (toivomme lapsionnea), mutta myös siksi että riisi ainakin on edullista ja todella perinteikästä heitettävää. Riisi ei myöskään tahraa vaatteita, tosin kuin vaikka saippuakuplat. Nyt kun paljastui, ettei kirkollamme saakaan heittää riisiä, saavat vieraat todennäköisesti huiskat heiluteltavikseen. Äidilleni tosin vinkkasi että ota ihan pienen pieni määrä riisiä mukaan ja heitä se meidän päälle, jotta lapsionni toteutuu! :D

Tölkit auton perässä
Hääauton perään solmittujen tölkkien(ja muun roinan) aiheuttamalla metelillä on uskottu häädettävän pahoja henkiä.
Lapsena muistan ihmetelleeni ja ihastelleeni tölkkejä hääautojen perässä, joten meillekin kyllä sellaiset halusin, mutta varaamaamme hääautoon ei niitä saa kiinnittää. Kiinnitämme kuitenkin tölkit varmaankin isäni autoon, jolla todennäköisesti poistumme juhlapaikalta.

Jalan polkaisu kakkua leikatessa
”Kakunleikkuuseen liittyy monia uskomuksia. Ensinnäkin se varmistaa lastensaannin. Toisen uskomuksen mukaan se jonka käsi on kakkua leikatessa päällimmäisenä, tulee määräämään avioliitossa. Toisten mukaan taas se, jonka käsi on alimmaisena. Se, joka ehtii kakkua leikatessa ensin polkaisemaan toisen varpaille, tulee määräämään avioliitossa.” -Naimisiin.info
Meille ei kakunleikkuu polkaisua tule. Jotenkin vain inhoan koko juttua, se ei ole minun tyyliseni. Kakun leikkaaminen ohjelmanumerona on kyllä tärkeä, mutta polkaisut voi unohtaa.

Morsiuskimpun ja sukkanauhan heitto
Morsiuskimpun heiton haluaisin meille ehdottomasti, mutta tuntuu vähän hassulta heittää erillinen heittokimppu morsiuskimpun sijasta… kuulemma heitettävä kimppu jää sen saajalle, joten näin on pakko toimia, kun oman kimppuni haluaisin pitää ja mahdollisesti jotenkin säilöäkin. Sukkanauhan heitto on vähän kaksipiippuinen juttu…. toisaalta meidän huumoriimme tuollainen sopii hyvin, mutta toisaalta epäilen, että tulen häpeämään silmät päästäni jos Juha jotain sukkanauhaa kalastelee hameen alla… tai sitten se on vain hauskaa, en oikein etukäteen tiedä, miten tulen reagoimaan. Joka tapauksessa nauha pitäisi heittää, koska kimppukin heitetään, ja tuntuisi vaan mielestäni oudolta, jos nauhaa ei sitten heitettäisikään. Vaikka kimpun ja sukkanauhan heitto ovat minusta ihan hauskoja ohjelmanumeroja, myönnän etten ole hirveästi innostunut niiden tiukasta sukupuolijaottelusta. 




Huntu
Nykyisin harvempi morsian käyttää huntua. Itse olen aina ihaillut huntuja…niissä vain on jotain taikaa, ja ne ovat asuste jota ei varmasti muussa tilaisuudessa kuin häissä tule käytettyä. Minulle todennäköisesti tulee huntu, jos saamme sen pysymään kiinni avoimissa hiuksissa. Alun perin olin sitä mieltä, että huntua ei vaan voi tulla, koska se ei pysy mitenkään kiinni avoimessa tukassa(kokeilin!) mutta kukkaseppeleen avulla tämä ehkä voisikin onnistua. Huntuun päätyminen lähti liikkeelle valitettavasti vähemmän kivasta asiasta, nimittäin äitini mielestäni puolipitkä huntu pitää laittaa peittämään kumaraa selkääni. :D
Kieltämättä selkä ei ole paras puoleni, tai oikeastaan niska, jossa on rasvapatti. Tämä on yksi syy miksi en missään nimessä halunnut hiuksia kiinni, koska se olisi vielä korostanut ”kyttyrää”, eivätkä hiukset kiinni kyllä muutenkaan sovi minulle.

Valkoinen mekko
En ikinä, siis ikinä, käytä valkoisia vaatteita. Kuitenkin minulle oli ehdoton, että häämekossa on vähintään valkoista väriä mukana. Tuleva mekkoni onkin ivory + shampanja, ja ihan riittävän valkoinen. Olen nyt katsellut myös valkoista vaimomekkoa, ja huomannut että tykkään todella paljon valkoisen värisistä vaatteista, vaikka ne eivät kalpeaan ihonväriini aina kovin hyvin sovikaan. 



Jotain vanhaa, jotain uutta
”Something old, something new, something borrowed, something blue…”-loru on peräisin Englannista viktoriaaniselta ajalta. "Jotain vanhaa" edustaa sidettä morsiamen ja hänen perheensä yhteiseen menneisyyteen. "Jotain uutta" edustaa hyvää onnea ja onnellista tulevaisuutta avioliitossa. "Jotain lainattua" oli mielellään onnellisessa avioliitossa elävältä lainattu ja lainatun tavaran myötä toivottiin tulevalle liitolle onnea.
Sininen puolestaan on Neitsyt Marian väri ja symbolisoi uskollisuutta ja viattomuutta, sekä pitää epäonnen poissa avioliitosta.
"…and a Sixpence in her shoe"(kuparikolikko kengässä), johon alkuperäinen englanninkielinen versio loppuu, edustaa taloudellista onnea.
Sinisenä minulle tulee ainakin sukkanauha(mikäli se postista ikinä saapuu..) mutta lainattua ja vanhaa en vielä ole päättänyt. Huntu voisi mahdollisesti olla laina, tai vanha.


Kuva: Victorian-era.org

Morsiamen ryöstö
Tässäpä hääperinne, jota vihaan. Morsiamen ryöstäminen on monissa maissa surullista todellisuutta, ei mitään leikkiä, ja tämä minulle päällimmäisenä tulee kyseisestä asiasta mieleen, joten en todellakaan tuota ohjelmanumeroa häihini halua. Muutenkin ärsyttää idea, että morsian/nainen ryöstetään ja ”urhea sulhanen/mies” sitten pelastaa. Ilmeisesti häissä nykyisin ryöstellään myös muita hääseurueen jäseniä, jolloin tätä roolijakoa ei ole, mutta sittenkin tuo perinne on usein mielestäni vain ja ainoastaan kiusallinen.

Häitä edeltävä yö erillään
Selkeästi taikauskoisena ja perinteikkäänä minulle on tärkeää viettää häitä edeltävä yö eri osoitteissa, joten J yöpyy asunnossamme ja minä taas kaasojen kanssa vanhempieni omakotitalossa. Häitä edeltävänä yönä aion tietenkin käydä morsiussaunassa. :)


Lähteet:



2 kommenttia:

  1. Minulla on ylimääräinen sinisävyinen sukkanauha, jos omasi ei jostain syystä pääse perille asti. :D

    VastaaPoista
  2. Oi kiitos! Ostan sen sinulta jos ei noita tilaamiani ala kuulumaan! :D

    VastaaPoista

Hyvästit hääblogille

En ole vielä kirjoittanut varsinaista hääblogin ”päätöskirjoitusta” joten tässä tulee sellainen. Tämän merkinnän jälkeen blogi hiljennee ja ...