torstai 25. tammikuuta 2018

Hääkuntoon: nettivalmennusta ja treeniä


Kuva Racked.com
Minulla, kuten niin monilla morsiamilla, on tavoitteena laihduttaa häitä varten. 5kg pitäisi lähteä jo mekon sopimisenkin takia. Kiloja ei ole tähän mennessä kadonnut kuin hieman yli 2, mutta ilo ja innostus liikuntaan sen sijaan on löytynyt.

Olen siis täysin hurahtanut liikuntaan. Vaikka olen aina ollut kaikessa liikunnassa todella huono, olen kuitenkin myös aina harrastanut tai tehnyt edes vähän ainakin jotain liikuntaa. Nyt on menossa toivottavasti koko elämän kestävä hyvä kausi. Olen seitsemän viikon ajan liikkunut melkein joka ikinen päivä: jouluaatto ja huimauspäivät olivat lähinnä niitä, jolloin en tehnyt mitään liikuntaa. Liikunta on todella riippuvaisuutta aiheuttavaa! Nykyisin suunnittelen päivänikin suureksi osaksi treenien ympärille, ja tunnen kovaa morkkista jos en ehdi tehdä sitä, mitä olin suunnitellut, tai jos tulee yksikin täysin liikuntavapaa päivä. Lepopäiviäkin pitäisi varmaan pitää, mutta en oikein halua, vaan olen päinvastoin alkanut liikkumaan joinain päivinä jopa useampia kertoja. Liikunta on niin koukuttavaa, kun siihen kunnolla ryhtyy, ettei vähempi enää vain riitä. Liikunnasta tuleva henkinen ja fyysinen hyvä olo, ja se tunne kun omat lihakset kehittyvät(tai ainakin tuntuvat siltä, että kehittyisivät) saa treenaamaan entistä enemmän ja entistä kovemmin, koko ajan vähän enemmän. Treenaan siis tällä hetkellä joka päivä, ellei jotain poikkeuksellista tapahdu, ja treeneinä teen lihasharjoituksia ja aerobista harjoittelua, tähän mennessä crosstrainerilla polkemista 30-70min mutta pian toivottavasti myös pitkään tauolla ollutta uintia ja vesijuoksua. 


Vaikka olen liikkunut niin paljon, kuntoni ei kuitenkaan ole kehittynyt siinä määrin, kuin olisin halunnut…oikeastaan tuntuu olevan päivästä kiinni, miten hyvin jaksan treenit suorittaa, eikä siihen tunnu vaikuttavan syömiset tai muut. Välillä olen ollut huolissanikin siitä, miksei kuntoni kehity paremmin,  mutta tällä hetkellä yritän vain hyväksyä sen. Kunhan kevät tulee, aion aloittaa kuntoa toivottavasti vielä paremmin kehittävän hölkkäämisen ja juoksemisen. Olen yhden kerran elämäni aikana kokenut runner’s highn, ja se oli kyllä yksi elämäni hienoimmista tunteista - miksi ihmeessä siis lopetin? …ainakin siksi, etten uskonut tarpeeksi itseeni, ja uskoin liikaa personal traineriin joka tolkutti liian korkeista sykelukemista. Nyt aion kuitenkin havitella noita tunteita uudelleen, ja hyväksyä myös sen että alussa en jaksa juosta juuri ollenkaan, eikä se haittaa. Kipinän valita juuri juoksu sain myös siksi, että näyttelijä Maggie Gyllenhaal harrastaa kyseistä lajia, ja hänellä on to-die-for vartalo! Ei uskoisi että tämä nainen on synnyttänyt kaksi lasta: 


Maggie Gyllenhaal The Deucessa ja ensi-illassa
Ostin pari viikkoa sitten Fitfarmin Superdieetin, koska olen aiemmin laihduttanut netistä löytyvillä Jutta-dieetin ohjeilla. Kävi tosin ilmi, ettei Fitfarmin ja tämän ”J dieetin” ruokavaliossa ole ihan kaikki samaa: suurimpana poikkeuksena netistä löytyvissä ohjeissa on etenkin se, että kalorimäärät ovat alhaisempia eikä ruuassa käytetä lainkaan suolaa. Laihdutin tällä ruokavaliolla onnistuneesti 25kg, mutta pinnani oli koko ajan kireällä ja jaksaminen aivan surkeaa. Fitfarmin oikeassa kursissa varoitellaankin, ettei pinna kestä jos juodaan paljon vettä eikä ruokavalio sisällä lainkaan suolaa. Nykyisen ohjelman ruokavalio vaikuttaa ihan ok:lta, mutta itse ruokamäärä siinä on itselleni aivan liiallinen. Paperilla määrät eivät aluksi näytä miltään, mutta todella paljon kyllä kertyy syötävää päivän myötä. En näin ollen olekaan noudattanut ruokavaliota ihan niin tarkasti, esimerkiksi suurimmaksi osaksi syön vain yhden lämpimän kahden sijasta. Rasvattoman raejuuston tilla käytän 2% raejuustoa, koska täysin rasvaton nyt vain on ihan liian pahaa. :D Sen sijaan maitorahkan syön ihan täysin rasvattomana pakastemustikoiden tai mansikoiden kanssa, ja siitä olen kyllä tykännyt aamupalana. Muutoin ohjeisiin tai treeniin en sen tarkemmin mene, koska sopimusehtojen takia kyseisiä juttuja ei edes saa netissä muille jakaa. Sanon vain sen verran, että treeneissä on sekä tosi hyviä, että vähemmän hyviä juttuja, ja vaikka teen uskollisesti Fitfarmin treenejä tämän lopun 8vk aikana, jatkan myös itse netistä löytämiäni treenejä, jotka olen kokenut hyväksi.
Ennen Fitfarmin aloitusta tein viikossa neljä kertaa tätä käsitreeniä:Alussa treeni oli helppo, mutta jostain syystä mitä enemmän olen sitä tehnyt, sitä vaikeammaksi treeni on tullut…toivottavasti en ole menettänyt lihaksia, tai treenannut liikaa. Nyt yritänkin tehdä Fitfarmin treeneillä ja jättää tuon käsiohjelman noin 1-2 kertaan viikossa.
Hyväksi olen kokenut myös nämä liikkeet, joiden pitäisi edesauttaa vyötärön kaventumista: Edit: upotettuna aiemmin oli väärä video, nyt korvattu. Erityisen wau on tuo vatsalihasten tekeminen jalat vähän ylhäällä: toisin kuin normit vatsalihakset, tällä liikkeellä saadaan rasitus kohdistettua juuri itselleni ongelmallisimpaan osaan eli siihen aivan ala-vatsaan. Molemmat edellä mainitut ohjelmat ovat sellaisia, ettei niitä tehdessä ihan kuole, mikä on myös positiivinen asia. Itse olen tehnyt käsitreeniä 1-5kg:n painoilla ja minun pitäisi piakkoin nostaa painomäärä 1,5-6kg, mutta se mitkä painot ovat kullekin sopivia on hyvin henkilöistä riippuva ja vaihteleva.

Liityin myös Facebookissa vastaan tulleeseen Maikki Marjaniemen Litteä Vatsa-valmennukseen, joka oli ilmainen. Tämä valmennus kiinnostaa minua erityisesti siksi, koska siinä luvataan neuvoa, miten vähentää turvotusta, joka on minulle iso ongelma… päivisin heti kun jotain vähänkään syön, kasvaa vatsani noin kymmenen kertaa suuremmaksi kuin aamulla herätessäni. Joskus myös vatsan turvotukseen liittyy voimakasta kipua, josta olen onneksi suurimmaksi osaksi päässyt eroon jättämällä gluteenin vain poikkeuksellisiin päiviin. (Keliakiaa minulle ei tutkimusten mukaan ole, mutta voin kaikin puolin paljon paremmin kun vältän gluteenia. Sulhasellani on sama tilanne.)
Pelkästään jo tämän ensimmäisen osan puolesta kurssi vaikuttaa todella lupaavalta, ja sellaiselta että vatsaan keskitytään todella kokonaisvaltaisesti sekä ruuan, omien fiilisten että treenauksen kannalta.

Kirjoittelen tulevaisuudessa vielä erikseen ruokavaliosta, josta riittäisi asiaa useampaankin merkintään. :)

6 kommenttia:

 1. Jätin itse jo aiemmin viime vuonna maitotuotteet pois ruokavaliosta ja sen myötä vatsan turvotus hävisi lähes kokonaan. Myös gluteeniviljoja välttelen ja se kyllä auttaa!

  Itse pitäis keksiä myös joku treeni käsille ja ryhtikin sais olla vähän parempi kesäkuuhun mennessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en ole tullut ollenkaan ajatelleeksi että myös maitotuotteet turvottaisivat! Tällä hetkellä en käytä muuta kuin lähinnä maitorahkaa, mutta voisi kokeilla pari viikkoa olla ilman mitään maitoa(ja gluteenia) sisältävää... sitä suosittelee myös Älykäs Suolisto-kirja, suoliston kuntouttamisessa.

   Minunkin pitäisi keksiä ryhtitreeni! Ryhtini on siis oikeasti ihan kamala, ja puolitutut ihmiset huomauttelevat siitä. :( Myös selkäni on todella heikko, haluaisin voimistaa sitä...tässäpä taas lisää aiheita, joista kirjoittaa. :D Jään innokkaana kyttäämään mitä treenejä alat toteuttaa jos niistä tulee juttua blogiisi. :)

   Poista
 2. Mä olen myös käynyt läpi Jutan superdieetin muutamia vuosia sitten. Liikuin silloin todella paljon, ja dieettiruoat eivät meinanneet millään riittää pitämään nälkääni loitolla. Ehkä olen vain jotenkin suuriruokainen. :D Mutta vinkiksi sinulle, että ehkäpä kehityksesi on ollut hidasta juuri sen takia, ettet ole pitänyt lepopäiviä? Koska lihakset itse asiassa vahvistuvat nimenomaan levon aikana. Kannattaa siis innostuksesta huolimatta pitää viikossa ainakin yksi totaalinen lepopäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko dieetti sinulle toimiva ja mitä tykkäsit?
   Et ole suuriruokainen, kyllä nuo ruokamäärät oikeasti ovat todella pieniä normaalisti... mutta omat päiväni alkavat joskus vaikka vasta klo 10 aikaan niin ei siinä tarvitse niin paljon syödä, kuin jos päivä alkaisi vaikka ennen kahdeksaa. Lisäksi olen nyt viime aikoina jotenkin tottunut syömään aika vähän, ja vatsalaukku on pienentynyt joten välillä tulee vähästäkin määrästä jo melkein huono olo...tämäkin mielestäni kertoo, ettei vatsassa kaikki ole ihan kunnossa. Sitten yksi vaikuttava tekijä on se, että Fitfarmin ruokavalio sisältää todella paljon proteiinia, enemmän kuin mitä olen tottunut käyttämään. Tuo raejuusto ruuan kanssa on varsinkin mielestäni ihan tarpeeton. Olen huomannut, että kasvisruoka ei myöskään jostain syystä täytä samalla tavalla kuin vaikka kala tai kana, joita jaksan syödä paaaaljon vähemmän, oikeastaan juuri nuo Fitfarmin suosittamat määrät.

   Olen miettinyt sitäkin, että lepopäivien puute voi hankaloittaa palautumista. Kokeilen ehkä jatkossa pitää myös lepopäivän, ja lisäksi ostin sellaista liikunnan aikana juotavaa lisäravinnetta jonka pitäisi tukea palautumista ja suoritusta.

   Poista
  2. Noo... mulla dieetti ei toiminut oikeastaan ollenkaan... :'D Olin tosi nälkäinen koko ajan, ja se teki minut kiukkuiseksi. Painoa lähti huikeat puolitoista kiloa, eli ei juuri mitään siihen vaivaan nähden, minkä kuuden viikon aikana treenejä tehdessä ja syömisiä miettiessä näin. Sittemmin olenkin pudottanut painoa aniastaan karppaamalla (tai vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, miksi sitä nyt sitten kukakin kutsuu), mikä sopii minulle huomattavasti paremmin eikä nälkää tarvitse nähdä ollenkaan. Työkaverit ovat karppausta kauhistelleet oikein tosissaan ja kyselleet, enkö kyllästy jatkuvaan pekonin syömiseen. Mutta mä itse asiassa käytän tosi vähän punaista lihaa, viime viikollakin ainoa lihakerta oli lauantaina kinkkusuikaleita pizzan päällä.

   Poista
  3. Minäkin muistan että olin sillä "Jutta dieetillä"(joka ei tosin siis sisältänyt suolaa ollenkaan, eli vielä pahempi..) todella kiukkuinen kun aikoinaan aloitin, tosin kalorimäärän tiputus oli paljon pahempi kun painoin yli 20kg enemmän kuin nyt.
   Mullekaan tämä laihdutustapa ei vaikuta ihan toimivan olevan, joten teen niitä treenja mutta syön enimmäkseen aivan eri tavalla, tällä hetkellä VLCD-tyyliin. Myös minulla on aika vähähiilarinen ruokavalio, mutta syön kyllä hedelmiä pari päivässä. Pitää kokeilla eri juttuja, kaikkien kehot ovat niin erilaisia ja kaikille toimii eri jutut. Hienoa että olet löytänyt itsellesi toimivan tavan laihduttaa eikä tarvitse nähdä nälkää. :)

   Poista

Vuoden 2019 hääblogiäänestys

Hieman myöhässä ilmoitan, että olen päässyt mukaan parhaimman hääblogin äänestykseen!  Äänestyksessä oli ensimmäisenä käynnissä ehd...